SEO

Interne nofollow links blijven hetzelfde werken!

Nofollow links op websites bieden vanaf eind oktober geen 100% garantie meer dat linkwaarde niet doorstroomt. Maar we hebben goed nieuws! Bij interne nofollow links blijft alles hetzelfde werken. In dit blog lees je alles wat je moet weten.

Interne nofollow links blijven hetzelfde werken als voorheen

John Mueller, de belangrijkste woordvoerder van Google, heeft aangegeven dat ze vanaf eind oktober 2019 het nofollow link attribuut gaan zien als een suggestie. Tot nu toe was dit namelijk een garantie dat linkwaarde niet doorgezet werd naar de pagina waarnaar toe gelinkt werd.

Binnenkort bepaalt Google op basis van een algoritme of een nofollow link gerespecteerd dient te worden. Bepaalt het algoritme dat de link als een gewone do-follow link gezien moet worden? Dan stroomt een deel van de autoriteit van jouw webpagina door naar de eindbestemming.

Reden voor deze nofollow wijziging

De reden dat Google deze algoritme update heeft doorgevoerd, is omdat ze van mening zijn dat ze nu veel linkdata missen bij het bepalen van autoriteit van websites. Dit beïnvloedt ook de afweging op welke positie webpagina’s te vinden zijn in de zoekresultaten.

Om webmasters toch de mogelijkheid te geven  bij bepaalde links specifiek aan te geven dat het om sponsored of user generated content gaat, zijn er twee nieuwe nofollow attributen geïntroduceerd:

  • rel=”sponsored”
  • rel=”ugc”.

Het sponsored attribuut kun je gebruiken voor links van adverteerders en het user-generated attribuut voor links die geplaatst zijn op een forum of als reactie op een blogpost. Deze nofollow attributen gaan door Google wel als een duidelijke nofollow gezien worden en dat is mooi als je daar controle over wilt houden!

Interne nofollow links blijven hetzelfde werken

Veel SEO specialisten, webmasters en developers zijn geschrokken van deze nieuwe ontwikkeling. Want hoe behoud je controle over de linkwaarde op je website?

We hebben goed nieuws voor je! Google’s woordvoerder, John Mueller, heeft twee dagen geleden laten weten dat interne nofollows, dus de links op je eigen webpagina die linken naar een andere webpagina op jouw website, niet aangepast worden door deze Google update. Alleen externe nofollow links worden hierdoor getroffen. Externe links zijn links die van jouw website linken naar andermans website. Deze kun je met de twee nieuwe nofollow attributen (sponsored en ugc) toch als harde nofollows instellen.

Wil je intern linken? Dan kan je zonder problemen gebruik maken van het nofollow attribuut binnen je eigen website. Let wel op! Dit moet je natuurlijk alleen doen als je niet wilt dat linkwaarde doorstroomt naar die pagina’s. Vind je het namelijk belangrijk dat de pagina waar je naar linkt wel sterker wordt? Dan moet de link als follow instellen.