SEO

Zo krijg je meer controle over featured snippets!

Google is mooi op dreef! Laatst werden er al wijzigingen doorgevoerd in de no-follow tag. Nu is het mogelijk om featured snippets te tweaken. Lees snel meer!

Google featured snippets

Als je regelmatig gebruikmaakt van Google als zoekmachine is het je vast niet ontgaan dat er steeds vaker zogenoemde ‘featured snippets’ worden getoond in de zoekresultaten. Een featured snippet is een uitgelichte box met informatie die door Google van andermans website is gehaald en direct antwoord geeft op de zoekvraag. Deze snippet staat boven de rest van de zoekresultaten waardoor SEO specialisten het vaak ook resultaat 0 noemen. Dit kan als gevolg hebben dat de zoeker niet meer doorklikt naar de website in kwestie. Jammer, want je wilt dat verkeer natuurlijk graag binnenhalen.

featured snippets tags aanpassen

Google kreeg in de gaten dat lang niet elke website eigenaar blij was dat hele lappen tekst zonder toestemming in de zoekresultaten getoond werden. Sinds een tijdje is het dan ook mogelijk in de HTML code van een webpagina aan te geven dat je niet wilt dat de content als featured snippet getoond wordt. Dat doe je door de “nosnippet” attribuut in de meta robots tag te plaatsen. Het was alleen nog niet mogelijk een deel van de content uit te sluiten en andere aanpassingen te doen. Nou, dat gaat nu dus veranderen!

Nieuwe meta-robots tags voor featured content

Dit zijn de nieuwe tags die je kunt plaatsen in de meta robots tag van een webpagina:

  • “max-snippet:[getal]” – Hiermee geef je aan hoe lang de tekst die als featured snippet in Google wordt getoond mag zijn.
  • “max-video-preview:[getal]” – Hiermee geef je aan hoe lang de preview van een video mag afspelen in de featured snippet.
  • “max-image-preview:[…]” – Controle over de maximale afmeting van een afbeelding in de featured snippet. Hier kun je de volgende instellingen gebruiken: “none”, “standard”, of “large”.

Het voordeel van deze nieuwe tags is dat je als SEO-er meer invloed hebt op de click-through-rate (CTR) van content die in featured snippets wordt opgenomen. Hierdoor vergroot je de kans dat mensen doorklikken naar jouw website.

Data-nosnippet direct per paragraaf aangeven

Nog een nieuwe mogelijkheid is het per alinea of sectie aangeven of content door Google gebruikt mag worden voor snippets. Je kunt nu namelijk ook in de HTML code van een <p>, <span>, <div> of <section> de data-nosnippet tag vermelden.

Voorbeeld inline data no-snippet google

Wanneer gaan deze wijzigingen in?

Vanaf 26 september 2019 kun je gebruik maken van deze nieuwe mogelijkheden. Google heeft echter wel aangegeven dat het nog tot eind oktober duurt voordat ze de nieuwe meta-robots tags gaan volgen. Het is de verwachting dat de inline data no-snippet tag (in paragrafen) vanaf eind dit jaar invloed gaat hebben.

Worden deze snippet instellingen altijd gevolgd door Google?

Google volgt de snippet instellingen niet altijd. In principe zijn ze leidend, echter moet je wel consistent zijn in wat je aangeeft aan de zoekmachine. Als je aan de ene kant via structured data gegevens deelt en aan de andere kant in meta-robots aangeeft dat de gehele webpagina niet gebruikt mag worden voor snippets, kan het zijn dat de informatie toch geïndexeerd wordt.

Heb je vragen over jouw featured snippets op jouw website? Laat het ons weten en neem contact met ons op! Onze SEO-specialisten kijken graag met je mee!