Webshops Websites

Wat is het verschil tussen UX en UI design?

Geschreven door Roan van Overveld
Verschil-UX-design-UI-design-computer-designer

Wanneer je start met een online platform, of dit nu een website of webshop is, kom je vroeg of laat de termen UX design en UI design tegen. UX en UI design gaan hand in hand. Op het eerste gezicht lijken ze erg veel op elkaar en ze kunnen ook niet zonder elkaar, maar er zitten wel duidelijke verschillen tussen de twee.

De taken van een UX designer bevinden zich meer op de achtergrond terwijl een UI designer zich vooral bezighoudt met de visuele aspecten van een platform. Je kunt ook wel stellen dat UI design een onderdeel is van UX design. Als webdesign bureau hebben wij jarenlange ervaring op het gebied van UX/UI design. Zo maken wij al jaren websites met hoge conversie en een ultieme gebruikerservaring.

Wat is UI design?

UI staat voor user interface. Een UI designer houdt zich vooral bezig met het visuele aspect van een website of webshop. De UI designer kijkt naar wat de bezoeker kan prikkelen. Denk hierbij aan knoppen, kleuren en de huisstijl.

Een UI designer is dus veel bezig met de psyche en associaties die een bezoeker kan hebben met de visualisaties op de webshop of website. Zo kijkt een UI designer naar de kleuren van buttons voor activatie, maar ook of de activaties over de gehele webshop of website makkelijk te vinden zijn. Het focuspunt van een UI designer is esthetiek van een merk of bedrijf doorvertalen over het gehele platform.

Wat-is-UX-design-designer-Red-Banana

De voordelen van UX design

Zoals we al aangegeven hebben, is UI design een onderdeel van UX design. UX designers bekommeren zich over de hele ervaring van de bezoeker. Bij UX design gaat het meer over wat er achter de attributen zit van de UI designer. Zo kijkt een UX designer onder andere naar:

  • Of en hoe de button werkt
  • De customer journey: van informatie tot aankoop
  • Het navigeren en versimpelen van het platform

UX design kijkt hierbij veel meer naar hoe de bezoeker zich beweegt en gaat bewegen over de webshop of website. Een UX designer gaat dan ook vaak strategisch te werk en is zich bewust van de ervaringen die een gebruiker nodig heeft. Dit kan zijn: een reserveringstool of een downloadbare gebruiksaanwijzing, maar ook de navigatie tussen de pagina’s.

De voordelen van een goed UI design

Het mag duidelijk zijn dat een goed UI design enorm belangrijk is. Een UI designer brengt de wensen en behoeften van het bedrijf en de klant samen. Wanneer je een website laat maken bij Red Banana gaan wij daarom altijd eerst in gesprek met jou. We moeten namelijk in kaart brengen wat jij wilt overbrengen op je potentiële klanten.

Er wordt gekeken naar de huisstijl, tone of voice en kleurgebruik. Hierna gaat een UI designer kijken naar de benodigde visuele attributen die de webshop of website nodig heeft om de klant te triggeren. Deze attributen kunnen bestaan uit:

  • Buttons met verschillende kleuren
  • Tekst en afbeeldingen
  • Interactieve afbeeldingen
  • Animatie gebruik

UI design focust zich dan ook vooral op het perfectioneren van de interface. Het gaat hierbij om de beleving van de klant in samenwerking met de wensen van het bedrijf. UI design is een echte specialisatie. Het is daarom aan te raden, wanneer je een webshop of website wilt, de website of webshop te laten maken door een professioneel bureau. Met het juiste UI design zorg jij voor meer conversie en een goed gevoel bij de klanten.

UI en UX: de ultieme samenwerking

UI en UX design zijn enorm belangrijk wanneer je wilt gaan concurreren in het online landschap. De 2 termen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden vaak in dezelfde zin gebruikt. Ondanks dat de 2 vormen erg verschillen kan de een niet zonder de ander.

Wanneer jij een website of webshop wilt, is het van belang dat je zorgt voor de ideale combinatie tussen UX en UI design. Hierin vormt Red Banana de partner voor jou. Met meer dan 10 jaar ervaring in het maken van websites en webshops weten wij precies wat jouw website of webshop nodig heeft omtrent UI/UX. Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op!

Ook een webshop of website laten maken?

Neem dan contact met ons op!

Neem contact op
Roan