Webshops

Eerste hulp bij het kiezen van een webshop platform

Keuzehulp voor E-commerce platformen. Team Banana helpt je verder!

Geschreven door Johan van Kalmthout
webshop e-commerce platformen verschillen

Je bent eruit! Je wilt graag een eigen webshop starten. Maar waar begin je? Als het gaat om webshop of E-commerce platformen heb je tegenwoordig heel veel keuze. Teveel keuze zou je bijna kunnen zeggen. En welk platform past nu het beste bij jouw aanbod, doelgroep en vooral bij jouw wensen? Wij weten als geen ander wat belangrijk is om een professionele webshop te kunnen starten. Wij zetten daarom 5 E-commerce platformen op een rijtje, zodat jij een betere afweging kunt maken.

Red Banana en webshops

Bonnie en Clyde, Bassie en Adriaan, Johan Cruijff en Barcelona en Red Banana en webshops. Zomaar wat duo’s die niet los van elkaar te denken zijn. Wij hebben ruim 15 jaar ervaring met het maken van webshops met verschillende E-commerce platformen. En niet alleen het ontwerpen en ontwikkelen van een professionele webshop voor klanten zit in ons bloed, want op 4 oktober 2019 lanceerde wij met trots ons kindje Poezenbazen.nl en in anderhalf jaar tijd ging het heel hard. Waarom wij Poezenbazen hebben gelanceerd? Omdat wij stiekem een beetje kattengekkies zijn misschien, maar ook om te kunnen experimenteren en vooral kunnen tentoonstellen wat wij kunnen. Noem het onze online speeltuin of onze E-talage. 

Poezenbazen home mobiel

Poezenbazen is ontwikkeld op basis van de nieuwste trends en ontwikkelingen en onze jarenlange kennis. Die kennis delen we graag met je. En om het voor jou makkelijker te maken, helpen we je hieronder met het maken van de juiste keuze voor een webshop platform.

WIX

Bij het oriënteren naar website en webshop platformen, kom je ongetwijfeld WIX tegen. WIX heeft miljoenen gebruikers. Dat komt vooral door de gebruiksvriendelijkheid van het platform en dat het voor iedereen toegankelijk is. Bovendien kan WIX gratis worden gebruikt. Het wordt daarom ook veel voor schoolprojecten of presentaties gebruikt. 

Het grote voordeel is dat je geen developer skills nodig hebt om een mooie en goed werkende webshop met WIX te maken om vervolgens binnen een paar uur live te kunnen. Dankzij een drag & drop systeem voer je wijzigingen direct en gemakkelijk door. Maar WIX kent ook een hoop beperkingen. Als je een echt professionele webshop wilt maken met een eigen domeinnaam is het een relatief dure oplossing voor wat je er mee kunt. Daarnaast heeft WIX weinig mogelijkheden qua customizations, plugins, (API)koppelingen en door relatief zware codes is het niet heel SEO-proof. Kortom: de perfecte oplossing voor de hobbyist met een beginnend (web)winkeltje.

WooCommerce

WooCommerce is een heel bekend en veelgebruikt E-commerce platform. Dat komt met name doordat veel gebruikers bekend zijn met WordPress. WooCommerce is een plug-in voor WordPress. Bekend terrein dus. Het is een zogeheten open source platform. Dat wil zeggen dat je naast gebruiker ook ontwikkelaar bent. Dat betekent dus ook dat je voor het gebruik van WooCommerce over de nodige technische kennis en vaardigheden moet beschikken.  

Het grote voordeel van WooCommerce is dat je als WordPress gebruiker je weg waarschijnlijk wel kunt vinden. Daarnaast is het heel goedkoop om mee te starten. En als je een beetje over developer skills beschikt, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Dat is ook direct de valkuil van WooCommerce, want veel gebruikers beschikken niet over die vaardigheden. Daarnaast is het zeker goedkoop, maar kunnen de kosten voor losse add-ons hoog oplopen en heb je ook niet vanzelfsprekend en gratis een SSL-certificaat bij je domein. Tot slot zijn er niet veel samenwerkingen in de BeNeLux. Daardoor is ook de support in Nederland en België niet optimaal. 

Magento

Magento is net als WooCommerce een open source platform. Dat is dus erg fijn wanneer je zelf lekker wilt kunnen sleutelen aan je webshop. Magento is dan ook gemaakt om te kunnen groeien. Je kunt al starten met de verkoop van een paar producten met minimale functionaliteiten om later je webshop flink uit te breiden.

Het grote voordeel is dus dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Onder de strenge voorwaarde dat je de taal spreekt. Zowel technisch als qua support, want die is er niet in het Nederlands. Wel is het platform sterk in zoekmachineoptimalisatie en responsive designs op alle beeldschermen. Toch verliest Magento de laatste jaren flink marktaandeel door de ingewikkelde structuur en gebruiksvriendelijkheid en omdat Adobe is gestopt met de support voor Magento 1 webshops. Echt een platform voor de gevorderde webshop ontwikkelaar dus.

Shopify

Shopify is een hele grote speler als het gaat om webshops. Meer dan 1 miljoen bedrijven gingen je voor bij het maken van een webshop met Shopify. Dit E-commerce platform heeft een SaaS-oplossing. Dat betekent in het kort dat je maandelijks abonnementskosten betaalt voor het gebruik van Shopify, inclusief de webhosting met beveiliging. 

Shopify is in tegenstelling tot WooCommerce en Magento ook met weinig technische kennis vrij gebruiksvriendelijk. Maar mocht je toch over bepaalde vaardigheden beschikken, dan biedt Shopify ook enkele premium functies. Daarnaast draai je met Shopify heel eenvoudig de nodige rapportages en statistieken uit, zodat jij je webshop en business kunt blijven optimaliseren. Eigenlijk heeft Shopify weinig nadelen, maar voor gebruikers in de BeNeLux is de support matig en zijn er maar weinig integraties. Je bent dus echt afhankelijk van het aanbod. Daarnaast zijn de blogfuncties ook vrij beperkt bij Shopify. 

Shopify webshop platform

Lightspeed

Lightspeed is net als het E-commerce platform Shopify een SaaS-oplossing. Dat is dus goed nieuws voor de technofoben onder ons die toch een professionele webshop willen. Naast webshop mogelijkheden biedt Lightspeed ook verschillende oplossingen voor betalingen en kassasystemen. 

Een groot voordeel van Lightspeed is dat technische kennis geen noodzaak is. Maar anders dan bij Shopify zijn de mogelijkheden om alles te customizen wel veel groter. Je bent dus niet beperkt tot het aanbod van het platform. Daarnaast is Lightspeed erg SEO-vriendelijk en werk je vanuit een gebruiksvriendelijke en Nederlandstalige backend. Tot slot is een hele dikke plus dat Lightspeed support in het Nederlands biedt en dat het verschillende widgets en tools heeft die gericht zijn op de Nederlandse markt. Wat ook echt Nederlands is, is dat niets gratis is. Ook de thema’s niet, maar voor een paar euro koop je al een thema. Ook verdere uitbreidingen op basis van jouw wensen kunnen ervoor zorgen dat de kosten alsnog flink oplopen.

webshop lightspeed

Conclusie

Conclusie is dat ieder platform zijn eigen functionaliteiten en voor- en nadelen heeft. Bij de keuze voor een platform voor jouw webshop is het belangrijk om jouw wensen, doel, budget en eigen kennis en vaardigheden mee te nemen. 

Ondanks dat er geen nummer 1 platform is die altijd en voor iedereen perfect werkt, hebben wij natuurlijk wel een voorkeur. Door onze jarenlange ervaring met verschillende platformen, functionaliteiten, oplossingen, maar vooral ook problemen, ontwikkelen wij sinds een paar jaar enkel Lightspeed Webshops en bieden bij hulp bij overstappen. Waarom? Omdat wij er oneindig aan kunnen sleutelen en personaliseren en het toch eenvoudig kunnen overdragen aan onze opdrachtgever. Zo krijg jij een professionele webshop zonder beperkingen, zonder zelf over de technische kennis te beschikken. En werkt er toch iets niet? Dan bieden zowel wij als Silver Partner als Lightspeed zelf alle support in het Nederlands en met korte lijnen. Voor ons dus het meest effectieve platform als het gaat om E-commerce!

Let's talk about webshops

Webshop laten maken?

Neem contact op