Online marketing Social media

Instagram hashtags: 5 tips om ze te gebruiken in je social media strategie!

Instagram hashtags zijn niet weg te denken uit je social media strategie! Daarom vertellen je er in dit blog alles over.

Instagram hashtags tips

Instagram hashtags zijn een must in je social media strategie. Instagram hashtags genereren meer bereik, engagement en creëren weergaven op Instagram. Maar wat zijn Instagram hashtags nu eigenlijk en hoe gebruik je deze optimaal? Dat lees je in dit blog!

Wat is een hashtag?

Hashtags, ook wel hekjes genoemd, zijn woorden die starten met een # zonder spaties ertussen. Een Instagram hashtag zorgt ervoor dat jouw berichten worden gecategoriseerd binnen een bepaalde groep. Hiermee kun je duidelijk maken waar je post over gaat en kan je doelgroep jouw post zien wanneer ze zoeken op de hashtag. Ieder woord kan als hashtag worden gebruikt, maar met de juiste social media strategie zorg jij ervoor dat je ze slim gebruikt. Een goede Instagram hashtag is een woord waar jouw doelgroep naar zoekt, waar hun interesse ligt en die past bij je bericht.

Weet je niet hoe je een juiste social media strategie opzet? Dan is het aan te raden om te kijken voor externe hulp van een social media bureau. Nieuwsgierig? Neem dan vooral contact op.

Hoe werken hashtags?

Wanneer je Instagram hashtags op de juiste manier gebruikt, kun je zorgen voor meer bereik, engagement en weergaven. Dit is natuurlijk wat je wilt, maar hoe werkt dit precies?

Bekijk bijvoorbeeld onderstaande post van Poezenbazen. Deze post hebben we voorzien van een hoop relevante en populaire hashtags.

Door middel van een duidelijke social media strategie en het zoeken van relevante en populaire hashtags hebben we een hoop weergaven kunnen realiseren, zoals ook te zien is aan de statistieken hieronder. Meer dan één derde van de weergaven is gegenereerd uit de populaire en relevante keywords die wij hebben toegevoegd.

instagram hashtags statistieken

Als je als bedrijf een echte community wilt opbouwen omtrent je producten en merk is een branded hashtag een ware uitkomst. Kijk maar hoe we dat voor Garmin Nederland doen met de hashtag #garminnederland.

Door op de juiste manier een branded hashtag te creëren zorg je voor user generated content. Dit houdt in dat je eigen doelgroep content maakt voor jou. Wanneer gebruikers jouw branded hashtag gebruiken, belanden de Instagram berichten op de overzichtspagina van die hashtag. Daar kun je sorteren op populariteit of je kunt kiezen om eerst de meest recente berichten te zien. Ook Instagram stories die de hashtag bevatten, verschijnen op die overzichtspagina.

Instagram Garmin Hashtag in Bio
Instagram overzichtspagina hashtag Garmin

Bovendien kun je de user generated content van gebruikers dan reposten. Zo ben je zelf minder tijd kwijt aan het creëren van content én je doelgroep vindt het altijd heel tof als hun berichten worden gebruikt!

Hoe vind je de beste hashtags?

Goede vraag! Er zijn een hoop websites die populaire hashtags verzamelen zoals Hashtagify. Een andere manier om goede hashtags te vinden is via Instagram zelf. Wanneer je namelijk de caption schrijft van een nieuw bericht en een hashtag typt, komt Instagram zelf met suggesties of je typt een hashtag die je wilt gebruiken in de zoekbalk van Instagram.

Je kunt ook eens een kijkje nemen bij hoe anderen het aanpakken. Misschien gebruikt de concurrentie wel hele relevante goede hashtags waar jij ook op gevonden wilt worden!

Tips voor hashtags

Nu je weet wat hashtags zijn, hoe ze werken en hoe je ze vindt, kun je aan de slag! Check de volgende tips die we voor je hebben verzameld om hashtags zo goed mogelijk in te zetten.

1. Hoeveel hashtags moet je gebruiken?

Instagram heeft een limiet van 30 hashtags per bericht. Gebruik je er meer? Dan verdwijnt de caption zodra je het bericht plaatst. Ons advies is altijd om zo veel mogelijk relevante hashtags te gebruiken. Wij raden hierbij altijd aan om minimaal 11 hashtags te gebruiken bij je instagram post. Gebruik je er minder? Dan is dat vaak zonde! We weten inmiddels dat hashtags zorgen voor meer weergaven dus gebruik iedere hashtag die iets aan jouw bericht toevoegt.

Instagram hashtags tips

2. Relevantie over populariteit

Het aantal hashtags dat je gebruikt is enorm van belang voor je bereik en weergaven. Het Instagram algoritme is zelfs zover dat je post wordt uitgesloten wanneer je hashtags gebruikt die niet relevant zijn voor jou. Het is dus belangrijker dan ooit om relevante en populaire hashtags te gebruiken, maar tegelijkertijd wel passende hashtags te gebruiken.

Daarom kun je bij je post beter 15 écht goede hashtags gebruiken als je bericht vol te zetten met 30 hashtags waarvan de helft niet relevant is. Met de juiste social media strategie voorkom je het gebruik van slechte of niet relevante hashtags en zorg je voor maximaal bereik.

3. Gebruik hashtags in je Instagram bio

Stap 1 bij je social media strategie is het juist opzetten van je social media kanalen. Hier hoort ook je Instagram bio bij. Wist je dat je hashtags ook in je Instagram bio kunt opnemen? Wanneer gebruikers dan op de hashtag tikken, komen zij op de overzichtspagina van die hashtag. In je bio wil je in ieder geval jouw eigen branded hashtag opnemen. Zoals wij hebben gedaan met #garminnederland bij Garmin.

Instagram hashtags in story

4. Gebruik hashtags in je Instagram stories

Hashtags werken niet alleen onder berichten maar ook in je Instagram stories! Deze kun je toevoegen door middel van de hashtag sticker of door tekst toe te voegen. Jouw Instagram story verschijnt dan op de overzichtspagina van de hashtag. Hierdoor zijn ook je stories te vinden via de hashtag, wat weer resulteert in meer weergaven, bereik en engagement.

5. Gebruik hashtags in de post zelf met 3 witregels ertussen

Zoals we al aan hebben gegeven is het nooit verkeerd om te kijken bij de concurrent voor relevante hashtags. Toch zie je regelmatig dat bedrijven hun hashtags als comment eronder plaatsen. Doe dit niet! Hierdoor hebben de relevante hashtags minder effect.

In plaats daarvan zorg ervoor dat je 3 witregels tussen je tekst en de hashtags laat. Hiervoor kun je zelfs een template opnemen in je social media planning zodat dit nooit fout kan gaan. Weet je niet precies hoe je dit opzet? Neem dan vooral contact met ons op.

Instagram hashtags for the win!

Door Instagram hashtags slim in te zetten, kun je zorgen voor meer bereik, weergaven en meer engagement. Toch kunnen we begrijpen dat je hier geen tijd voor hebt of dat het overweldigend kan zijn. Als social media bureau nemen onze bananas graag de werkzaamheden voor je uit handen.

Ik wil mijn social media niet zelf regelen.

Laat onze bananas jouw social media beheren!

Dat wil ik!