Webshops Websites

Wat is headless e-commerce? En wat zijn de voordelen?

Geschreven door Roan van Overveld
webdesign van webshop bouwer

Het online landschap heeft de laatste jaren enorm veel veranderingen gezien. De verwachtingen en kwaliteit van websites en webshops zijn enorm gestegen en er zijn verschillende wet- en regelgevingen bij gekomen om het voor jouw bezoeker nog veiliger en fijner te maken op het internet. Momenteel is er een revolutionair nieuw systeem bedacht waar grote namen als Nike en Doordash ook gebruik van maken. Dit nieuwe systeem heet ‘headless’ of ‘headless CMS’. Headless is dé toekomst van websites en webshops.

Headless is een nieuwe manier van development om de achterkant (back-end) en de voorkant (front-end) van je online winkel los van elkaar te halen.

Wat zijn de voordelen van een headless systeem?

1. Een headless CMS zorgt voor flexibiliteit

Met een headless systeem zijn de mogelijkheden technisch gezien oneindig. Ieder onderdeel is te maken en te koppelen aan een headless systeem. Hierdoor kun jij als bedrijf eenvoudig en snel verbeteringen aanbrengen op jouw online visitekaartje. Dit is ook een van de redenen waarom headless, headless heet. Het systeem kan meerdere ‘’hoofden’’ dragen.

2. Headless zorgt voor snel en gemakkelijke opschaling

Als bedrijf wil je natuurlijk groeien. Misschien heb je het al meegemaakt: je bedrijf is enorm gegroeid en je bent zogezegd ‘’uit je website of webshop gegroeid’’. Je moet dus weer een heel nieuwe webshop/website laten maken. Dit is niet het geval met headless. Headless groeit eenvoudig mee met jouw bedrijf en is eenvoudig op te schalen met alle onderdelen die je nodig hebt.

3. Betere gebruikerservaring dankzij headless

Als ondernemer weet je hoe belangrijk ervaring is. Of dit nu online of offline is, wanneer de ervaring van een klant slecht is, wordt je bedrijf als slecht gezien. Headless UI/UX is dan ook precies wat je nodig hebt voor een perfecte gebruikerservaring. Doordat niks ‘’vast staat’’ bij headless, hebben developers de totale vrijheid om de gebruikerservaring te optimaliseren en verbeteren waar nodig.

4. Het headless systeem is razendsnel

De laadsnelheid van je webshop of website is een van de belangrijkste factoren waarop een klant afhaakt. Als het te lang duurt zijn ze weg. Headless zorgt ervoor dat alleen de onderdelen inladen die moeten veranderen. Dit betekent dat zaken als het menu en de footer niet opnieuw worden ingeladen en de pagina’s binnen milliseconden klaarstaan voor de klant.

5. Verbeterde indexatie dankzij een headless CMS

Door alle bovengenoemde verbeteringen als laadsnelheid en gebruikerservaring, zorgt een headless oplossing voor een betere indexatie. Google of andere zoekmachines zien dat jouw systeem sneller is dan je concurrent. Bovendien zorgt de code (Next.js) ervoor dat zaken als afbeeldingen precies worden aangepast aan de juiste zoekmachine.

Benieuwd wat headless voor jouw online aanwezigheid kan doen? Kom bij ons een bakkie doen en dan kunnen we samen praten over de mogelijkheden voor jouw onderneming.

Benieuwd naar de voordelen van headless?

Neem dan contact met ons op!

Let's go!