Websites

WordPress thema vs. maatwerk website: dit zijn de voor- en nadelen

Dit moet je weten over WordPress thema’s!

Wordpress website thema vs custom

Wil je een eigen website? Dan zal de volgende vraag je bekend voorkomen: moet ik een WordPress thema kiezen of laat ik een custom built website maken? Een belangrijke vraag om bij stil te staan. Tijd om de voor- en de nadelen eens onder elkaar te zetten. In dit blog leggen wij je de verschillen uit en of een WordPress thema of custom built website beter is.

Wat is WordPress?

Voordat we verder gaan is het goed om in het kort uit te leggen wat WordPress is. Hierover zouden we een compleet ander artikel over kunnen schrijven, maar we houden het voor nu simpel. WordPress is een open-source website creation platform. Dat is een hele mondvol. Nu even in Jip en Janneke taal: het is een content management systeem (CMS) waarmee je een website kan bouwen en beheren. Je kunt via dit platform verschillende soorten websites maken en content publiceren. Het is in de basis makkelijk te gebruiken, maar het biedt ook kansen om helemaal in jouw eigen stijl en smaak een website te bouwen. WordPress zorgt ervoor dat jij online aanwezig kunt zijn door middel van een website.

Homepage van WordPress platform

Wat is een WordPress thema?

Hoe bouw je dan een website in WordPress en zijn er bepaalde keuzes? In WordPress kun je kiezen voor een standaard thema (WordPress theme). Je kunt dit zien als een framework voor jouw website. Een thema bestaat uit verschillende standaard onderdelen:

 • Het design (hoe ziet het eruit, de look)
 • Lettertype stijl (font styles)
 • Kleurschema’s
 • Bepaalde stijl voor blogberichten of archieven
 • Pagina indeling
 • Widgets
 • Extra stijlen en details

Bepaalde WordPress thema’s functioneren alsof je zelf een website aan het bouwen bent. Via een thema hoef je hiervoor dan niet in de code te duiken. Een thema is een standaard opzet waar je soms bepaalde dingen aan kunt wijzigen. Je bent altijd beperkt aan de kaders van jouw gekozen thema. Wil je een website die volledig past bij jouw bedrijf of persoonlijke wensen? Dan kan een thema soms tekort schieten.

Thema van WordPress overzicht webpagina

Voordelen van een WordPress thema

Niet iedereen kiest voor een maatwerk website. Een WordPress thema is namelijk ook een optie. Het is mogelijk, binnen bepaalde kaders, om jouw gekozen thema aan te passen aan jouw stijl en wensen. Wij zetten de voordelen van een WordPress thema hieronder voor je op een rij:

 • Goed voor een kleiner budget

Heb je geen groot budget? Dan kun je kiezen voor een gratis thema. Ook zijn er premium thema’s die voor een goede prijs beschikbaar zijn. Daarnaast kun je gratis plugins toevoegen wat ook weer geld scheelt.

 • Weinig technische kennis of skills nodig

Wanneer je weinig technische achtergrond of bepaalde skills hebt, kun je alsnog via een WordPress thema een redelijk basis neerzetten. Het is een simpele manier om zelf een website te starten en te beheren.

 • Jouw website kan snel live gaan

Heb je weinig tijd, dan kan een thema je heel veel tijd schelen. De basis voor de website staat, je hoeft alleen nog maar de content te plaatsen en live te gaan.

Nadelen van een WordPress thema

Naast bovenstaande punten is het ook goed om eerlijk te kijken naar de nadelen van een WordPress thema. Hoewel een thema een simpele en snelle oplossing lijkt, zijn er ook een aantal nadelen die je goed moet afwegen voordat je een keuze maakt. De volgende punten zijn belangrijk om mee te nemen in jouw beslissing:

 • Niet flexibel genoeg

Een WordPress thema kun je aanpassen, dat klopt. Maar, je bent altijd gebonden aan bepaalde kaders en mogelijkheden. Wil je graag een unieke website, die helemaal past bij jouw merk, stijl, organisatie of persoonlijke wensen? Dan is een thema niet de juiste keuze. Daarnaast kan je ook weinig tot niets aanpassen in het framework, de code staat namelijk al vast.

 • Laadt erg langzaam

Tegenwoordig is het belangrijk dat een website snel is. WordPress thema’s zien er vaak ‘gelikt’ uit met geweldige animaties, visuals en effecten. Al deze extra’s kosten extra tijd om de website te laden. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat jouw website langzaam wordt. Terwijl dit juist een erg belangrijk onderdeel is om gevonden te worden in Google. Heb je de laadsnelheid niet op orde? Dan kan dit belangrijke posities in Google kosten wat uiteindelijk resulteert in minder verkeer naar je website. SEO technisch is dit dus een groot nadeel!

 • Minder goede technische support of geen support

Verschillende thema’s worden door bedrijven of personen gemaakt. Je bent dus afhankelijk van andere partijen die jouw thema gemaakt hebben. Ook qua updates en support is dit een nadeel. Het kan gebeuren dat een thema misschien niet meer geupdate wordt omdat de support niet meer geleverd kan worden, of simpelweg dat die ene partij gestopt is. Op de lange termijn betekent dit dat jouw website, en thema, niet meer goed werkt en uiteindelijk toch omgebouwd moet worden naar een ander thema of systeem.

 • Veel bugs

We zien ook dat thema’s vaker geüpdate moeten worden en hierdoor sneller last hebben van ‘bugs’ (problemen in de code en de website). Er zijn veel goede developers, maar helaas is het ook zo dat je vaak thema’s tegenkomt die niet op de juiste manier gebouwd zijn. Besef je dus wanneer je kiest voor een thema, dat deze gevoelig is voor bugs en problemen. Daarnaast moet je updates goed in de gaten houden, en dat kost ook weer meer tijd.

 • Niet uniek

Hoewel er enorm veel verschillende thema’s zijn om uit te kiezen, zijn deze niet uniek. Wil je je echt onderscheiden van de concurrent? Bouw dan een custom made website. Je kunt dan volledig zelf bepalen hoe de website eruit moet komen te zien. Met een WordPress thema kan dit niet. Jouw website is hét moment om jezelf je laten zien aan bezoekers en potentiële klanten. Laat dus een verbluffende indruk achter met een custom built design website.

Wat is een maatwerk website?

Van een WordPress thema gaan we naar een maatwerk (custom built) website. Een website laten maken is een ander proces dan wanneer je een thema koopt Je begint vanaf ‘scratch’, dus helemaal vanaf nul. Er is geen standaard design om mee te starten en je kunt vanaf het begin zelf bepalen wat voor jouw belangrijk is. Vergelijk het met een leeg A4tje waar je op kunt beginnen met tekenen. Vaak wordt voor het maken van een custom built website een designer, digital bureau of website maker ingeschakeld. Voor het bouwen van een website heb je namelijk technische kennis en design skills nodig.

Voordelen van een maatwerk website

Wanneer je een custom made website vergelijkt met een thema van WordPress, zul je veel voordelen ontdekken. Hieronder lees je de voordelen wanneer je kiest een voor een custom built website:

 • Helemaal uniek

Er is geen enkele andere website in de wereld die er precies hetzelfde uitziet als jouw unieke custom made website. Een unieke website heeft het voordeel dat je op alle mogelijke manieren jezelf kunt laten zien en die perfecte indruk achter laat. Ook in de online wereld vertaal je jouw DNA, design, huisstijl en andere wensen wanneer je een website laat maken.

 • Aan te passen zoals jij dat wilt

Er zijn geen regels of kaders waar je rekening mee hoeft te houden. The sky is the limit! Een custom built website kun je zo laten bouwen dat deze perfect aansluit bij jouw organisatie, bedrijf of persoonlijke wensen. Dit geldt voor zowel het design als voor de functionaliteiten en opties.

 • Goed gevonden worden in zoekmachines

Je wilt natuurlijk bezoekers op je website. Custom made websites kun je SEO vriendelijk bouwen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld in Google op de juiste posities terecht komt (het liefst plek nummer één). Bij SEO gaat het trouwens niet alleen om de juiste zoekwoorden, maar ook of jouw website goed ‘gelezen’ kan worden door de ‘crawlers’ van zoekmachines. Een technisch verhaal wat je met een custom built website goed kan bouwen.

 • Kan makkelijk aangepast worden

Jouw bedrijf of organisatie zal in de loop van de jaren veranderen. Dit betekent dat jouw website moet meegroeien. Door het gebruik van de juiste technologie en een flexibel framework van jouw website, is dit proces makkelijker in te bouwen en kost dit in de toekomst minder tijd en geld. Met een framework bedoelen we de basis en opzet van jouw website.

Website laten maken

Uitdagingen van een website laten maken

Een maatwerk website biedt dus veel voordelen. Je kiest voor flexibiliteit en je gaat een duurzame investering aan. Er zijn wel uitdagingen die goed zijn om aan je voor te leggen:

 • Een duurzame investering

Een custom built website kost meer geld dan een WordPress thema. Dit komt, omdat een developer, designer en eventuele andere partijen jouw website volledig moeten opbouwen. Maar, deze investering zorgt er wel voor dat jij een goede basis neerlegt voor jouw online toekomst. Ook krijg je persoonlijke support waar je terecht kan met vragen. De technische kennis voor eventuele problemen is lekker dichtbij!

 •  Samenwerken en jouw visie en ideeën duidelijk verwoorden

Laat je een website maken? Dan ga je in de meeste gevallen samenwerken met een andere partij. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk onder woorden kan brengen wat jij graag wilt en hoe jouw nieuwe website eruit moet komen te zien. Je werkt met de externe partij als een team. Goed om te beseffen dat dit ook tijd kost.

Conclusie: WordPress thema of een maatwerk website?

Wil je online opvallen en je echt onderscheiden? Dan is een maatwerk website de beste optie! Je hoeft geen rekening te houden met een thema en je krijg een unieke website. Ook als je twijfelt, besef dan dat jouw online aanwezigheid een duurzame investering is. De toekomst is digitaal! Daarnaast is geen enkel bedrijf, idee of organisatie hetzelfde. Een standaard thema of website zal dus nooit helemaal de juiste oplossingen bieden of die ene functionaliteit toevoegen die jij zoekt.

Maatwerk website laten maken?

Het team van Red Banana zijn experts in het bouwen van websites. Door onze jarenlange werkervaring zorgen wij ervoor dat samenwerken goed en efficiënt verloopt. We maken jouw nieuwe website en brengen jouw ideeën tot leven, online dan;)

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag met je mee. Red Banana is jouw online bureau die websites maakt waar bezoekers blij van worden!

Wij maken jouw nieuwe website! Meer weten?

Ja! Ik ga contact opnemen met Red Banana!