Development SEO

De Red Banana Lightspeed Import Migratietool: zó gebruik je hem!

Wil je jouw huidige webshop migreren naar het e-commere platform van Lightspeed? Met de handige Red Banana Lightspeed Import Migratietool is de migratie in een handomdraai geregeld! Wij vertellen je alles over de migratietool en hoe je hem kunt gebruiken!

Geschreven door Brett Rijsdijk
Red-Banana-lightspeed-webshop-migratietool

Webshop migreren naar Lightspeed

Je bent eruit: doordat de support voor het e-commerce platform Magento 1 stopt, wil je jouw webshop migreren naar een Lightspeed webshop. Alles is geregeld: je hebt een mooi nieuw custom webshop design en er is een goed SEO migratieplan opgesteld. Echter de technische migratie moet nog worden geregeld. Een tijdrovende klus als je alles zelf handmatig moet overzetten naar het nieuwe platform. No worries! Daar hebben wij iets op gevonden. In dit blog vertellen wij je alles over de Red Banana Lightspeed Import Migratietool.

 

Red Banana Lightspeed Import Migratietool

Allereerst: wat is de Red Banana Lightspeed Import Migratietool? Kort gezegd: met de migratietool kun je data zoals categorie- en productinformatie (specificaties, filters, gerelateerde producten etc.), e-mailadressen, blogs, afbeeldingen, reviews binnen een aantal klikken makkelijk  importeren naar Lightspeed.

Het Red Banana development team heeft de migratietool gemaakt, omdat de standaard tool van Lightspeed beperkt is. Met de standaard functies van Lightspeed migratietool is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in bulk te uploaden. Dat kan beter! Daarom hebben we een connectie gemaakt met de API tool van Lightspeed en vervolgens onze eigen omgeving daarop voortgebouwd.

Deze nieuwe migratie-omgeving biedt de mogelijkheid om zeer snel en eenvoudig data te importeren die anders handmatig ingevuld moet worden.

Met de Red Banana Lightspeed Import Migratietool kun je data als afbeeldingen, blogs, product- en categoriegegevens en nog veel meer in een handomdraai importeren naar je nieuwe webshop!

Lightspeed-webshop-migratietool

Hoe werkt de Red Banana webshop migratietool?

Wil je zelf aan de slag met de Red Banana webshop migratietool? Alle praktische tips en know how’s hebben we voor je op een rij gezet.

Stap 1: Opvragen van de migratie API licentiekey bij Lightspeed

Voordat je start heb je een API licentiekey nodig. Deze key vraag je op bij Lightspeed. Alleen webshopeigenaren kunnen deze key aanvragen. Vervolgens stuur je de API key door naar ons team en wij zorgen voor de rest. Zo zorgen wij voor de API koppeling met Lightspeed en de connectie naar jouw persoonlijk dashboard.

Is dit geregeld? Dan ontvang je een e-mail met de inloggegevens en kun je aan de slag!

Wat je moet weten voordat je start:

 • In jouw persoonlijke omgeving vind je voorbeelden van export-bestanden. Zo weet je exact hoe jouw Excel-file eruit moet zien. Let op: het is belangrijk om je hier aan te houden, anders werkt de import niet.
 • In de dashboard omgeving staan 'i-tjes'. Hier geven we informatie over een bepaalde export.
 • Lightspeed heeft een restrictie van 300 requests die je per 5 minuten naar de API kunt sturen. Onderin jouw persoonlijk dashboard zie je het aantal imports die je binnen een tijdsbestek doet. Is je bestand een import van 5 regels? Dan doe je dus 5 requests.

1. Persoonlijk migratie dashboard

Na de koppeling kun je aan de slag met de importbestanden van jouw webshop migratie. Na het inloggen kom je terecht in jouw persoonlijke dashboard omgeving. Het dashboard geeft onder andere inzicht in gegevens als:

 • Het aantal bestanden dat je hebt geïmporteerd.
 • Het aantal verstuurde API requests.
 • De details van de shop.
 • Een overzicht van de uitgevoerde activiteiten.
 • Aan de linkerkant is een overzicht te zien van de specifieke data die je kunt exporteren zoals specificatie groepen en values, filter values, afbeeldingen, metafields, gerelateerde producten enzovoorts.

Hieronder vind je een voorbeeld van het dashboard van de webshop Poezenbazen.nl.

Red-Banana-Lightspeed-migratietool-Dashboard

Hoe kan ik mijn webshop data exporteren en importeren?

Het exporteren en importeren van data werkt aan de hand van Excel-bestanden. In principe is de onderstaande werkwijze toepasbaar voor ieder dataveld dat je wilt gebruiken.

Je begint als volgt:

 • Het is belangrijk om eerst de ID’s te verzamelen van de data waarmee je werkt. Deze data vind je onderaan aan de linkerkant van de pagina bij de kop: ‘Get IDs’. Vervolgens zie je het onderstaande overzicht met daarin de diverse importgroepen waarmee je aan de slag kunt.
 • Een voor een selecteer je de importgroepen die je wilt importeren in de Lightspeed webshop. Selecteer bijvoorbeeld ‘Product ID’s’ en klik op ‘download’. Vervolgens zal de export van jouw ‘Product ID’s’ automatisch downloaden.
 • De Product ID’s heb je bijna voor alle import Excel-bestanden nodig.
 • Vervolgens kun je aan de slag met de andere importgroepen. Door de data vanuit de Excel-bestanden samen te voegen ontwikkel je het juiste import bestand.
 • Op iedere pagina vind je exact hoe het Excel-bestand eruit moet zien en op welke volgorde de data ingevuld moet worden. Hieronder vind je een voorbeeld. Raadpleeg deze bestanden eerst voordat je het juiste Excel-bestand met data gaat uploaden.

Import settings

 • Als het Excel-bestand op de correcte wijze is ingevuld ga je naar de sectie ‘Import’ of selecteer je de desbetreffende datapagina ‘select an import’. Vervolgens selecteer je het juiste bestand en voeg je deze toe. Vervolgens klik je op ‘Start the import’.
 • Zodra het bestand geüpload is dien je het bestand te koppelen aan de juiste categorie. Klik op het veld en selecteer de categorie waaraan het bestand gekoppeld dient te worden.
 • Vervolgens klik je op ‘Save and import’.
 • Daarna selecteer je de diverse velden die gekoppeld moeten worden en klik je op: ‘Import into Lightspeed’.
 • Daarna gaat de API-koppeling aan de slag en worden de gegevens in jouw Lightspeed shop geïmporteerd.
 • Zo werk je de diverse datavelden af.

Importdata totaaloverzicht

In het totaaloverzicht zie je welke imports zijn uitgevoerd en kun je zien of deze goed zijn doorgevoerd of bijvoorbeeld nog in concept staan. Als je op de regels klikt kun je alle uitgebreide informatie over de desbetreffende import terugvinden. Zo kun je hier ook de imports terugvinden die zijn mislukt door eventuele fouten in het Excel-bestand. De desbetreffende errors kun je hier downloaden en vervolgens oplossen.

Hoe kan ik specificatie groepen en waarden importeren in Lightspeed?

Stel je wilt de specificatie groepen en specificatie waarden importeren in jouw Lightspeed webshop. Je gaat dan als volgt te werk met de Red Banana migratietool:

Het is belangrijk om eerst de groepen te importeren en vervolgens de waarden. Het is namelijk niet mogelijk om een waarde van een specificatie te koppelen als het product nog geen specificatie waarde heeft.

Je koppelt eerst een specificatiegroep aan een product. Als de groep is toegevoegd worden alle specificaties in die groep dus aan je product gekoppeld. Nu kun je de waarden van je specificaties toevoegen.

Hiervoor pak je het product ID en je plakt de specificatie ID bij de producten. Bij iedere specificatie geef je een waarde weer.

Bijvoorbeeld: je hebt een product verf (ID 657657) met een specificatie groep verf (ID: 700821) en je wilt aan deze specificatie de kleur (ID: 44902) toevoegen dan geef je dus een waarde aan de specificatie bijvoorbeeld geel.

Hoe importeer ik filter values in Lightspeed?

Als je filter values in Lightspeed wilt importeren begin je natuurlijk met het downloaden van het voorbeeld document. Zo zie je exact welke waarden je exact nodig hebt voor het Excel-bestand. De individuele velden kun je handig downloaden en vervolgens in het Excel bestand knippen en plakken.

Let Op: je moet een filter groep en een filter waarde meegeven. De filter groep staat in kolom A en de filter waarde staat in kolom B.

Hoe importeer ik afbeeldingen in Lightspeed?

Ook voor het importeren van de afbeeldingen in Lightspeed heb je de Product ID’s nodig.

Let Op: 1 product kan maar maximaal 10 afbeeldingen krijgen. Je moet met de import een bestandsnaam en een afbeeldingen url meegeven. Om de URL mee te kunnen geven is het belangrijk dat de afbeelding online staat op bijvoorbeeld een server. 

Hoe importeer ik metafields in Lightspeed?

Als je metafields wilt importeren in Lightspeed heb je de product ID nodig en een meta field ID. Hier kun je de meta beschrijving en keywords meegeven per product.

 

Hoe importeer ik gerelateerde producten in Lightspeed?

Als je gerelateerde producten wilt koppelen aan een product in Lightspeed heb je alleen de Product ID’s nodig. Je pakt het product ID en je pakt het product ID dat je wilt koppelen aan het product. Deze data zet je naast elkaar in kolommen. Vervolgens sla je het bestand op en importeer je het in de tool.

Hoe importeer ik varianten in Lightspeed?

Als je varianten zoals verschillende kleuren, maten, inhoud, afmetingen of prijzen wilt importeren naar Lightspeed is het belangrijk om al deze varianten (attributen) netjes in het bestand te plaatsen. Een variant heeft vele verschillende attributen die allemaal gebruikt moeten worden. Deze varianten moeten gekoppeld worden aan het product. Je moet dus een Product ID en Product waarden meegeven.

Daarbij is het niet noodzakelijk om alle velden verplicht in te vullen. Wel is er 1 variant die je als standaard moet instellen. De waarde die je hierbij moet aangeven is: ‘True’ of ‘False’. Het eventueel bijhouden van je voorraden kun je hier ook ‘enablen’ of ‘disablen’.

Zoals je in het voorbeeld hieronder kunt zien is dit een behoorlijk bestand dat ingevuld dient te worden.

Hoe importeer ik reviews in Lightspeed?

Een review koppel je ook aan een Product ID. Daarbij is het belangrijk om een score van 1 tot 5 mee te geven. Daarbij dien je ook een naam in te vullen. Daarnaast heeft de review een tekst nodig (let op dit dient een platte tekst te zijn zonder code). Vervolgens geef je een taal mee. De taalafkortingen zijn te vinden in het dashboard. Door de Klant ID’s te downloaden kun je tot slot een review koppelen aan een klant. Tevens kun je aangeven of je wilt dat de reviews zichtbaar zijn of niet.

Hoe importeer ik categorieën in Lightspeed?

Als je een categorie wilt importeren in Lightspeed dan dien je de categorie informatie te exporteren. Aan een categorie kun je bijvoorbeeld meegeven of het een tekstpagina, een categoriepagina of een overzichtpagina is. Verder moet je de titels en content meegeven. Ook hierbij is het belangrijk dat de content als platte tekst ingevuld wordt. Tot slot is het mogelijk om nog een hoofdcategorie mee te geven.

Hoe link ik producten naar categorieën in Lightspeed?

Als je producten naar categorieën wilt linken dan kun je deze eenvoudig koppelen. Daarbij heb je je Product ID en je Categorie ID nodig. Door deze samen te voegen in een bestand kun je ze eenvoudig koppelen.

Hoe importeer ik blogs naar Lightspeed?

Als je een blog wilt importeren naar Lightspeed dien je er rekening mee te houden dat een blog in Lightspeed een zogenoemde blogcategorie is. Onder de blog categorie vallen vervolgens de artikelen. Belangrijk is dat je eerst een blog importeert, dit is de categorie algemeen. Vervolgens kun je de artikelen eraan koppelen.

Hoe importeer ik artikelen naar Lightspeed?

Als je artikelen wilt importeren naar Lightspeed dien je dus eerst het blog te importeren (zie de stap hierboven). Vervolgens die je in het Excel-bestand zaken in te vullen als: de URL, titel, auteur, een samenvatting en de content. Daarbij is het van belang om de content in html-code te schrijven. Ook dien je de taal op te geven. Vervolgens kun je het koppelen aan de blog categorie.

Hoe importeer ik comments naar Lightspeed?

Wil je de gegeven comments importeren naar Lightspeed? Dan dien je onder andere velden in te vullen als: of de reactie is goedgekeurd, van wie de comment is, wat de naam van diegene is, wat de exacte inhoud is, enzovoorts. Vervolgens die je dit weer te koppelen aan een taal, artikel en een blog ID.

Hoe importeer ik nieuwsbrief aanmeldingen naar Lightspeed?

Tot slot is het mogelijk om de nieuwsbrief aanmeldingen die je hebt te importeren naar Ligthspeed. Hier heb je de mailadressen nodig, de namen, taal enzovoorts.

Veel gestelde vragen over de webshop migratietool

Hoe kom ik aan een API licentiekey?

Jouw API migratie licentiekey vraag je op bij Lightspeed. De key koppel je naar ons terug en wij zorgen voor een connectie met de API en jouw persoonlijk dashboard.

Kan ik meerdere webshops toevoegen aan mijn persoonlijke dashboard?

Met één licentiekey kun je één webshop koppelen. Het is niet mogelijk om meerdere webshops aan één licentiekey te koppelen.

Hoeveel kost de API Licentiekey?

..

Brett Rijsdijk - Red Banana