Online marketing Social media

Instagram posts inplannen: zó doe je dat

Goed nieuws voor alle Instagram addicts, social media managers en content marketeers. Vanaf nu kun je jouw Instagram posts heel eenvoudig inplannen!

Instagram inplannen

Online en content marketeers opgelet: het is ein-de-lijk zover. Je kunt vanaf nu Instagram posts inplannen! Nieuwsgierig hoe je vanaf nu jouw Instagram posts kunt inplannen? Ik leg het je uit in dit blog.

Instagram is een sociaal netwerk en is onderdeel van Facebook. Met de mobiele app kun je content als foto’s en video’s met volgers delen.

Instagram inplannen

De afgelopen jaren is het inplannen van Instagram berichten voor veel content en social media managers een lastig puntje geweest. Bij Facebook is het al jaar en dag heel eenvoudig om social posts vooruit te plannen, maar bij Instagram bestond deze functie nog niet.

Zo heb ik afgelopen jaren ‘handmatig’ alle Instagram posts voor onze klanten en onszelf in moeten plannen. Stiekem een behoorlijk tijdrovend klusje, want je wilt zo actueel mogelijk zijn en ook in de weekenden en avonden Instagram posts plaatsen.

Anyhow, een aantal bedrijven haakten in op dit gemis en ontwikkelden tools om het inplannen van Instagram posts alsnog mogelijk te maken. Aan deze tools zaten echter vaak wat haken en ogen – mede door de API restricties van Instagram – en functioneerden daarom niet optimaal.

Daar is nu echter verandering in gekomen! En een flinke juich is hier op zijn plaats.

Vanaf nu is het mogelijk om Instagram posts en reels in te plannen! Het is vergelijkbaar met het inplannen van berichten op Facebook.

Note: jammer genoeg is het nog niet mogelijk om Instagram Stories in te plannen.

Hoe kan ik foto’s en video’s inplannen op Instagram?

Het inplannen van Instagram posts werkt als volgt.

Stap 1: Open Facebook my Business

Via de Business pagina van Facebook kun je tegenwoordig jouw Facebook en Instagram berichten opmaken. In deze omgeving kun je zaken terug vinden als de geplaatste en ingeplande posts. Maar je kunt er ook de resultaten van je geplaatste social media berichten analyseren.

Als je mazzel hebt dan zie je het volgende:

Stap 2: Klik op ‘maken’ om een bericht in te plannen

Bovenin de header zie je de optie om een bericht te maken. Door vervolgens in het nieuwe bericht op het Instagram icoon te klikken kom je in de omgeving terecht waar je daadwerkelijk de Instagram berichten kunt inplannen.

Vervolgens voeg je de accounts toe waarvoor je de Instagram posts wilt inplannen.

Let wel: het Instagram account dient een business profiel te zijn.

bericht inplannen instagram en facebook

Stap 3. Creëren van een Instagram post

Nu kun je écht aan de slag met het inplannen van een Instagram post. Na het klikken op ‘maken’ in de Facebook My Business zie je een bericht vak waarin je foto’s of video’s kunt uploaden.

Als je een geschikt foto of video hebt geselecteerd, bepaald de app of het een feed post is of een reel. Vervolgens kun je helemaal los gaan en een toffe social media post creëren. Zaken als een tekst, locatie en hashtags voeg je eenvoudig toe. Je kunt zelfs meerdere afbeeldingen aan de post toevoegen (bij veel externe tools was dit voorheen niet mogelijk).

Stap 4. Inplannen van een Instagram post

Vervolgens kun je je gemaakte Instagram post inplannen. Links onderin klik je op ‘plannen’ en kies je de gewenste datum en tijdstip.

social media post

Stap 5. Bekijken van ingeplande Instagram berichten

In de content kalender is het vervolgens mogelijk om de ingeplande Instagram berichten te bekijken. Daar zie je op een overzichtelijke wijze de diverse posts en zie je in een oogopslag wanneer en op welk tijdstip de volgende Instagram post ingepland staat!

content kalender

Zeker weten dat deze nieuwe Instagram functie bij heel veel mensen in de smaak valt! Het social media management is zo vele malen eenvoudiger te plannen en tijdefficiënter.

Nog een kleine kanttekening

Het is nog niet duidelijk of het gebruik van deze tool effect heeft op het bereik en de engagements op de Instagram berichten. Daarom is het aan te raden om de cijfers nauwlettend in de gaten te houden mocht je jouw Instagram berichten inplannen.

Benieuwd wat wij op het gebied van social media management en social media advertising voor je kunnen betekenen? Bekijk onze werkzaamheden voor Garmin Nederland, A&F Cosmetics en Meubelboer of neem direct contact op. Wij nemen jouw social media strategie graag onder de loep onder het genot van een kopje koffie.